Arhiva obavijesti

Makedonski veleposlanik posjetio Sveučilište u Mostaru

Prof.dr.Vlado Majstorović  primio je 13.4.2010. g. veleposlanika Makedonije Nj.E. Rami Rexhepia u rektoratu Sveučilišta u Mostaru. Rektor Majstorović upoznao je gosta s  osnovnim podacima o Sveučilištu u Mostaru. Ukazao je na specifičnosti ovog Sveučilišta, istaknuvši  kako je ovo jedino sveučilište u BiH na službenom hrvatskom jeziku. Naglasio je kako se nastava na Sveučilištu po pojedinim studijskim grupama i predmetima izvodi i na svjetskim jezicima. Hrvatski jezik jeste specifičnost, no Sveučilište je otvoreno za sve, rekao je rektor Majstorović.  Rektor je dodao   kako Sveučilište naporno radi kako bi prevladalo trenutne pravne, financijske i druge poteškoće. Istovremeno napori naše akademske zajednice usmjereni su u ispunjenu naše misije koja se ogleda kroz obrazovanje,  znanstveno istraživački rad i civilizacijsko kulturološki aspekt, istaknuo je rektor Mjastorović

Veleposlanik, Nj.E. Rami Rexhepi zahvalio je rektoru na prijemu i ukratko upoznao domaćine o visokoškolskom sustavu u Makedoniji. Kazao je kako Makedonska sveučilišta  žele bolju suradnju sa Sveučilištem u Mostaru i ponudio je svoj angažman na uspostavljanju tih odnosa.

Na kraju je zaključeno da se razmjene osnovne informacije među sveučilištima, pripreme nacrti sporazuma između sveučilišta i radi na pripremi za potpisivanjem suradnje između Sveučilišta u Mostaru i četiri javna sveučilišta u Makedoniji.
Pored rektora prof.dr. Vlade Majstorovića, sastanku su bili nazočni i prof.dr. Dražena Tomić prorektorica,  mr.sc. Marinko Jurilj glavni tajnik i prof.dr. Zoran Tomić pomoćnik rektora.
objavljeno 14. 04. 2010.

 

Smotra Sveučilišta u Mostaru, obavijest

Sveučilište u Mostaru organizira smotru u utorak, 27. travnja 2010. g. u zgradi Filozofskog fakulteta s početkom u 11.00 sati. U suradnji sa županijskim ministarstvima obrazovanja organiziraju se i smotre Sveučilišta u Mostaru u Livnu 20.4. u 11 sati, u Posušju 21.4. u 11 sati, u Vitezu 22.4. u 11 sati, u Žepču 22.4. u 14 sati i u Orašju 23.4. u 12 sati.
Objavljen je i novi Vodič za buduće studente koji se može preuzeti ovdje.
Sveučilište u Mostaru poziva učenike završnih razreda srednjih škola na smotru i upoznavanje sa studijskim programima i uvjetima za upis na fakultete.
objavljeno 13. 04. 2010.

 

Potpisan ugovor o provedbi projekta „Razvoj informacijskog sustava za osiguranje kvalitete“

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović, rektor Univerziteta u Zenici prof. dr. Sabahudin Ekinović i regionalni menadžer Svjetskoga sveučilišnog servisa – WUS mr. sc. Dino Mujkić potpisali su danas u Mostaru Ugovor o provedbi projekta „Razvoj informacijskoga sustava za osiguranje kvalitete – DISQA“. Projekt je vrijedan oko 70.000 eura i odnosi se na razdoblje od godinu dana. Potpisivanju je nazočio i voditelj ureda Austrijske kooperacije za razvoj (ADA) u Sarajevu – dr. Gunther Zimmer.
Ugovor predviđa financiranje provedbe programa „Strateški strukturalni razvoj kvalitete u bosanskohercegovačkom visokom obrazovanju“. Provedbom ovog ugovora Sveučilište u Mostaru i Univerzitet u Zenici osigurat će značajan napredak u upravljanju kvalitetom kroz razvoj informacijskoga sustava za osiguranje kvalitete, podršku korisnicima sustava osiguranja kvalitete i podršku menadžmentu visokoškolskih institucija.
Prema riječima prof. dr. Vlade Majstorovića ovo je vrlo važan iskorak za Sveučilište u Mostaru u približavanju europskim standardima. „Očekujem da će Sveučilište u Mostaru uspješno provesti ovaj program i time dodatno unaprijediti sustav osiguranja kvalitete“, kazao je rektor Majstorović.
objavljeno 16. 03. 2010.

 

Međunarodni znanstveno-stručni skup ”Brendiranje sveučilišta”

Sveučilište u Mostaru organizira Međunarodni znansveno-stručni skup „Brendiranje sveučilišta“, koji će se održati 5. ožujka 2010. u amfiteatru Filozofskog fakulteta  s početkom u 9.00 sati.
Na Znanstvenom skupu bit će izloženo više radova među kojima su:  Ključni i ograničavajući čimbenici daljnjeg razvitka  visokog obrazovanja;  Značajke suvremenog europskog sveučilišta;  Bolonjski proces: pozitivna i negativna iskustva i  implikacije na brendiranje sveučilišta; Odnosi s javnošću na sveučilištu; Komunikacijski izazovi brendiranja sveučilišta – iskustva Sveučilišta u Zagrebu;  Uloga filma u brendiranju sveučilišta;, Krizno komuniciranje na sveučilištima; Pravilnik o odijevanju na sveučilištima i dr.
Na skupu će izlagati: prof.dr.sc. Vlado Majstorović, prof.dr.sc. Dražena Tomić, prof.dr.sc. Ivo Čolak, prof.dr.sc. Slavica Juka, prof.dr.sc. Zoran Tomić, prof.dr.sc. Iko Skoko, doc.dr.sc. Jerko Pavličević, doc.dr.sc. Božo Skoko i Damir Jugo,  prof. dr. Nenad Brkić, Mr. sc. Nino Ćorić i Asim Šahinpašić, prof.dr.sc. Snježana Rezić, Miljenko Musa, te gosti s drugih sveučilišta.
objavljeno 02. 03. 2010.

 

Raspisan treći poziv za prijavu za JOINEU-SEE stipendije

Nakon uspješno provedena dva poziva za prijavu za dobivanje stipendije u okviru projekta ERASMUS MUNDUS Cooperation Window JOINEU-SEE, 27. siječnja 2010. godine otvoren je i treći poziv koji će trajati do 12. ožujka 2010. Prijaviti se mogu studenti dodiplomskog, diplomskog i poslijediplomskog studija, te djelatnici Sveučilišta i postdoktorandi.
Kroz ovaj projekt Sveučilište u Mostaru će napraviti veliki napredak u poboljšavanju mobilnosti studenata i nastavnog kadra. Detaljnije…
objavljeno 09. 02. 2010.


PATTERNS Researching and Understanding Recent Cultural History

WUS Austria pokreće novi projekt: PATTERNS Researching and Understanding Recent Cultural History. Inicijator projekta je ERSTE fonadicija. Projektom se želi potaknuti razvoj novih sveučilišnih tečajeva na području povijesti umjetnosti, kulturalnih studija i kulturne znanosti. Poziv za učešće otvoren je do 7. ožujka 2010. g., a sve dodatne informacije mogu se pronaći ovdje ili na web stranici:
www.wus-austria.org/patterns_lectures .
objavljeno 02. 02. 2010.

 

Red predavanja 2009./2010.

Iz tiska je izišao Red predavanja za akademsku 2009./2010. godinu.
objavljeno 27. 01. 2010.

 

Održana sjednica Rektorskog zbora BiH

Na sjednici Rektorskoga zbora održanoj 25. siječnja u Mostaru pod predsjedanjem rektora Sveučilišta u Mostaru prof dr. Vlade Majstorovića, započet je proces imenovanja povjerenstva za provedbu reforme visokog obrazovanja u BiH, a bilo je riječi i o brojnim problemima koji opterećuju visokoškolsko obrazovanje u našoj zemlji. Detaljnije…
Izvod iz zapisnika sa prethodne sjednice Rektorskog zbora BiH može se preuzeti ovdje.
objavljeno 27. 01. 2010.

 

Dies Academicus 2009

U povodu Dana Sveučilišta u Mostaru danas je u Hrvatskom domu ”Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru održana Svečana sjednica Senata Sveučilišta. O sadašnjem stanju na Sveučilištu kao i daljim planovima govorio je prof. dr. sc. Vlado Majstorović, rektor Sveučilišta u Mostaru.
U sklopu sjednice dodijeljene su i Rektorove nagrade najboljim studentima Sveučilišta za akademsku 2008./2009. godinu.
objavljeno 10. 12. 2009.

 

Predstavnicima Sveučilišta u Mostaru uručena priznanja na DAAAM konferenciji

Predstavnici Sveučilišta u Mostaru sudjelovali su na 20. Međunarodnom svjetskom simpoziju „Inteligentna proizvodnja i automatizacija: teorija, praksa i obrazovanje“ DAAAM,  koji je održan u Beču.

Rektoru Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vladi Majstoroviću i pomoćniku rektora za nastavu i studente prof. dr. sc. Voji Višekruni uručene su Jubilarne zlatne medalje za izvanredni doprinos razvoju međunarodne znanstvene i akademske suradnje u okvirima DAAAM Međunarodne mreže.
Na konferenciji je kao supredsjedatelj referat izložio rektor prof. dr. sc. Vlado Majstorović na temu: „Vizija europske budućnosti Sveučilišta“. Sveučilište je u Beču predstavljao i prorektor za znanost i razvitak prof. dr. sc. Ivo Čolak. Photo!
objavljeno 03. 12. 2009.

 

Japanski veleposlanik Futao Motai posjetio Sveučilište u Mostaru

Japanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Futao Motai, tijekom posjeta Sveučilištu u Mostaru, izrazio je zanimanje za nastavak suradnje i realizacije programa stipendiranja bosanskohercegovačkih studenata od strane japanske Vlade. Sa veleposlanikom Motaiem razgovarala je prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Dražena Tomić. Riječ je o prvom posjetu japanskoga veleposlanika Sveučilištu. Veleposlanik Motai je održao i predavanje na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu „Odnosi Japana i Bosne i Hercegovine“.
objavljeno 11. 11. 2009.

 

Sveučilište u Mostaru predsjedava rektorskim zborom BiH

Na trećoj sjednici održanoj u Mostaru, rektori javnih sveučilišta u Bosni i Hercegovini pozvali su nadležna županijska Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa da žurno donesu Pravilnik o izgledu i sadržaju diploma kako bi ove visokoškolske institucije mogle nesmetano ispunjavati svoje obveze prema studentima koji su završili prvi ciklus obrazovanja.
Rektorski zbor Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku o tomu da se uskrati prelazak studenata sa privatnih univerziteta i fakulteta na javna sveučilišta dok isti ne dobiju akreditacije Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete u BiH.
Predsjedavanje Rektorskim zborom BiH prvi put preuzelo je Sveučilište u Mostaru. Tom odlukom rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Vlado Majstorović preuzeo je predsjedavanje Rektorskim zborom BiH, a glavni tajnik Sveučilišta u Mostaru mr.sc. Marinko Jurilj postao je glavni tajnik Rektorskog zbora u BiH.
objavljeno 08. 10. 2009.

 

Potpisan Ugovor o međusveučilišnoj suradnji Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta Crne Gore iz Podgorice

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr.sc. Vlado Majstorović i rektor Univerziteta Crne Gore iz Podgorice prof.dr. sc. Predrag  Miranović, u cilju ostvarivanja zajedničkih interesa za unapređenje znanstvenog istraživanja  i nastavnog procesa potpisali su u Podgorici Ugovor o međusveučilišnoj suradnji.
U ugovoru se ističe kako će ova dva sveučilišta promovirati akademsku suradnju razmjenom akademskih djelatnika na recipročnoj osnovi, zatim gostovanje akademskih djelatnika kao i razmjenom studenata na preddiplomskim i diplomskim studijima.
Ugovor precizira da će se između ova dva sveučilišta ostvariti razmjena svih publikacija objavljenih na sveučilištima, kao i uzajamna suradnja knjižnica i razmjena knjiga. Omogućava se organiziranje i provođenje zajedničkih istraživačkih projekata i uzajamna razmjena informacija o rezultatima istraživanja. Potpisom ugovora stječu se uvjeti za organiziranje i provođenje zajedničkih preddiplomskih i diplomskih studija kao i niz drugih projekata.
objavljeno 08. 10. 2009.

 

Počela nastava u novoj akademskoj godini

Na svečanosti održanoj u povodu početka nastave u novoj 2009./2010. akademskoj godini, nove studente pozdravili su rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vlado Majstorović i predsjednica studentskog zbora Tonka Krešić. Govor rektora može se pročitati ovdje.
objavljeno 05. 10. 2009.

 

Početak nastave u akademskoj 2009./2010. godini

Nastava na prvim godinama studija na svim fakultetima Sveučilišta u Mostaru počinje u ponedjeljak, 5. listopada. Tom prilikom u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače u 10.00 sati nove studente pozdravit će rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vlado Majstorović. Od utorka, 6. listopada nastava će se održavati po rasporedima koji su oglašeni na oglasnim pločama i web stranicama fakulteta.
objavljeno 04. 10. 2009.

 

Održana sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru

U ponedjeljak, 28. rujna 2009. godine, pred početak nove akademske godine, održana je sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru. Priopćenje sa sjednice može se preuzeti ovdje.
objavljeno 29. 09. 2009.

 

Potpisan Sporazum o suradnji Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Kopru

Rektori Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović i Sveučilišta Kopar (Sveučilište na Primorskem – Univerza na Primorskem / Universita del Litorale) prof. dr. Rado Bohinc potpisali su 17. rujna 2009. god. u Kopru Sporazum o suradnji na području obrazovanja i znanstveno-istraživačkog rada. Detaljnije…
objavljeno 18. 09. 2009.

 

Radovi na mrežnoj infrastrukturi, obavijest

Zbog radova na infrastrukturi računalne mreže Sveučilišta u Mostaru, u četvrtak, 27. kolovoza 2009. god. računalna mreža Sveučilišta u Mostaru bit će u prekidu u vremenu od 08.00 do 12.00 sati..
objavljeno 25. 08. 2009.

 

Sveučilište u Mostaru u programu ”Erasmus Mundus Cooperation Window Lot 10 – Western Balkans”

Sveučilište u Mostaru se uključilo u program ”Erasmus Mundus Cooperation Window Lot 10 – Western Balkans”, odnosno ”JoinEU-SEE Project”. ”JoinEU-SEE” je stipendijska shema za akademsku razmjenu između sveučilišta država Europske unije, država kandidatkinja i država Zapadnog Balkana. Detaljnije informacije…
objavljeno 29. 07. 2009.

 

Posjet rektora Sveučilišta u Zagrebu dr. Alekse Bjeliša Sveučilištu u Mostaru

Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Mostaru trebaju uspostaviti nove vidove suradnje s gospodarstvom  u cilju daljnjega  razvoja znanstveno-istraživačkih djelatnosti, zaključeno je prilikom posjeta rektora Sveučilišta u Zagrebu dr. Alekse Bjeliša  Sveučilištu u Mostaru u petak, 17. srpnja 2009. godine. Naglašeno je kako financijska kriza ne smije biti prepreka nego poticaj  za iznalaženje novih izvora financiranja, a što bi moglo osigurati i porast istraživačkih angažmana. Dogovoren je i zajednički nastup prema domaćim i inozemnim fondovima.
Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Vlado Majstorović zahvalio je rektoru Bjelišu na dosadašnjoj potpori. „U pripremi je novi sporazum između dva sveučilišta. Raduje nas daljnja suradnja u izvođenju nastave kao i u zajedničkom pokretanju novih doktorskih studija“, rekao je rektor Majstorović.
Rektor Bjeliš je dosadašnju suradnju između dva sveučilišta ocijenio kao impresivnu. „Interes Sveučilišta u Zagrebu  je dobiti u Sveučilištu u Mostaru što jačega partnera. Zbog toga nam je važno da novaci i doktorski studenti iz Mostara, a koji su na poslijediplomskom studiju u Zagrebu, što prije i što kvalitetnije završe svoje doktorske studije“,  naglasio je dr. Bjeliš.
U sklopu posjeta organiziran je i obilazak kampusa Sveučilišta u Mostaru.
objavljeno 28. 07. 2009.

 

Održana 23. sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru

Senat Sveučilišta u Mostaru na 23. sjednici održanoj u srijedu, 15. srpnja 2009. godine, razmatrao je upis studenata u prvu godinu preddiplomskog studija u prvom upisnom roku akademske 2009./2010. godine. Temeljem izvješća dekana fakulteta i  akademije, Senat je izrazio zadovoljstvo uspješno okončanim prvim (srpanjskim) razredbenim rokom na kojeg su se, temeljem javnog natječaja, prijavila 2369 studenata. Budući još uvijek traju upisi na pojedinim fakultetima, fakulteti će na svojim oglasnim pločama i na svojim Internet stranicama objaviti podatke o tomu hoće li organizirati drugi razredbeni rok i s koliko slobodnih mjesta.
Senat Sveučilišta u Mostaru poziva ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa  županija osnivača Sveučilišta da ubrzaju postupke oko donošenja Privremenog pravilnika o formi i sadržaju diplome i dodatka diplomi.
Senat je prihvatio i sudjelovanje u pilot projektu u sklopu zajedničkog projekta Europske komisije i Vijeća Europe „Jačanje visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini III.“.
Senat je razmatrao i prijedlog Sveučilišnog kalendara za akademsku 2009./2010. godinu te donio niz odluka o potvrđivanju izbora i reizbora u znanstveno-nastavna, nastavna i suradnička zvanja.
objavljeno 17. 07. 2009.

 

Talijanska delegacija Sveučilišnog programa suradnje za mir i razvoj posjetila Sveučilište u Mostaru

U sklopu Europske sveučilišne ljetne škole Sveučilište u Mostaru je posjetila talijanska delegacija Sveučilišnog programa za mir i razvoj  (University Cooperation for Peace and Development) predvođena prof. Massimom Canevom (Director EU University School/President AESI). Delegaciju su u sveučilišnom kampusu, odnosno na Fakultetu strojarstva i računarstva primili prorektorica prof.dr.sc. Dražena Tomić, pomoćnik rektora prof.dr.sc. Vojo Višekruna, Ivana Zovko, stručna suradnica u Uredu za međunarodnu suradnju i Marko Bokšić, predstavnik Studentskog zbora.

Domaćini su talijansku delegaciju upoznali s povijesnim razvojem Sveučilišta, njegovom sadašnjom strukturom, te sa ustrojstvom i zadaćama Studentskog zbora.
Profesor Caneva je govorio o Sveučilišnom programu suradnje – International Master of University Cooperation for Peace and Development, te na kraju izrazio zahvalnost na prijemu i spremnost za nastavak suradnje sa Sveučilištem u Mostaru u budućnosti.
objavljeno 09. 07. 2009.


Održana promocija Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vlado Majstorović, kao jedan od promotora, govorio je o prvom svesku Hrvatske enciklopedije Bosne i Hercegovine koju je izdao Hrvatski leksikografski institut Bosne i Hercegovine. Promocija je održana u Mostaru u utorak, 30. lipnja 2009. godine. Detaljnije…
objavljeno 02. 07. 2009.

 

Austrijski veleposlanik dr. Köck posjetio Sveučilište u Mostaru

Austrijski veleposlanik u Bosni i Hercegovini dr. Donatus Köck posjetio je Sveučilište u Mostaru. Veleposlanika Köcka, u rektoratu Sveučilišta, primili su prorektor, prof. dr. Pero Marijanović,  pomoćnici rektora prof. dr. Vojo Višekruna i prof. dr. Zoran Tomić i Ivana Zovko stručna suradnica u Uredu za međunarodnu suradnju.

Austrijskog veleposlanika domaćini su upoznali sa Sveučilištem u Mostaru, strukturom, brojem studenata kao i o trenutnim planovima i projektima za budućnost. Prorektor Marijanović naglasio je kako Sveučilište u Mostaru ima jasnu misiju. Provedba te misije s obzirom na ukupne društvene okolnosti nije lagana ni jednostavna, no odlučnost da se misija ovog Sveučilišta provede do kraja zadaća i dužnost je svih profesora, suradnika i djelatnika na čelu sa rektorom i senatom.

Veleposlanik Köck izrazio je zahvalnost na prijemu i otvorenosti u razgovoru te se interesirao kako Austrijska sveučilišta i fakulteti mogu pomoći Sveučilišta u Mostaru.
objavljeno 30. 06. 2009.

 

Natječaj za upis studenata u akademsku 2009./2010. godinu

Senat Sveučilišta u Mostaru, uz suglasnost nadležnih županijskih ministarstava prosvjete, znanosti, kulture i športa, raspisuje Natječaj za upis studenata u prvu godinu preddiplomskih i diplomskih studija akademske 2009./2010. godine. Natječaj će biti objavljen 22. lipnja 2009. godine u Večernjem listu, a kompletan tekst Natječaja može se preuzeti ovdje.
objavljeno 18. 06. 2009.

 

Strateško upravljanje Sveučilištem, izrada strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru

Senat Sveučilišta u Mostaru na 22. sjednici održanoj u Mostaru u ponedjeljak, 8. lipnja 2009. god. imenovao je povjerenstvo za izradu strategije razvoja Sveučilišta u Mostaru od 2010. do 2015. godine. Ovom odlukom Sveučilište u Mostaru jasno je pokazalo kako želi da se Sveučilište razvija temeljem strateškog dokumenta koji će omogućiti provedbu najvažnijih smjernica iz vizije i misije Sveučilišta. Detaljnije o radu Senata…
objavljeno 09. 06. 2009.

 

Sveučilište u Mostaru pozdravlja Odluku o izradi novog Nacrta Zakona o visokom obrazovanju

Sveučilište u Mostaru pozdravlja odluku Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije o izradi novoga Nacrta Zakona o visokom obrazovanju kojega će predložiti novoosnovano Povjerenstvo. Time je Skupština HNŽ-a u potpunosti uvažila zahtjeve Sveučilišta u Mostaru i studenata koji su tražili povlačenje zakona predloženoga od strane Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, a koji je bio iznimno štetan po Sveučilište u Mostaru. Detaljnije…
objavljeno 01. 06. 2009


Američki studenti na Filozofskom fakultetu

Na filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano je predavanje studentima iz Georgie u SAD-u. U okviru posjete Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru o političkim prilikama u BiH i regiji govorili su profesori sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U ime Fakulteta studente je pozdravio prof.dr. Iko Skoko, prodekan, a u ime Sveučilišta prof.dr. Dražena Tomić, prorektorica za međunarodnu suradnju i  znanost.

Do posjete je došlo kroz tradicionalnu suradnju instituta ”Ivo Pilar” iz Zagreba i Sveučilišta u Mostaru. Posjeta je iskorištena i za obilazak grada Mostara.
objavljeno 28. 05. 2009.

 

Službeno priopćenje Konferencije europskih ministara visokog obrazovanja, Leuven 2009.

Konferencija Europskih ministara visokog obrazovanja na sastanku održanom 28. i 29. travnja 2009. godine u Leuvenu (Leuven i Louvain-la-Neuveu) u Belgiji analizirala je napredak Bolonjskog procesa i utvrdila prioritete Europskog prostora visokog obrazovanja u sljedećem desetljeću. Tim povodom ministri su uputili priopćenje koje se može pogledati ovdje.
objavljeno 25. 05. 2009.

 

Znanstveni skup „KORIJENI I PERSPEKTIVE VISOKOG OBRAZOVANJA U HERCEGOVINI“

Sveučilište u Mostaru i Filozofski fakultet organiziraju Znanstveni skup „KORIJENI I PERSPEKTIVE VISOKOG OBRAZOVANJA U HERCEGOVINI“. Znanstveni skup održat će se u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u petak, 22. svibnja 2009. s početkom u 9. sati. Program skupa…
objavljeno 21. 05. 2009.

 

Uspješno završen radni posjet Procjeniteljskog tima EUA Sveučilištu u Mostaru

Procjeniteljski tim Asocijacije europskih sveučilišta za vanjsku procjenu (EUA) iz Bruxellesa danas je u rektoratu Sveučilišta u Mostaru prezentirao nacrt izvješća koje je rezultat trodnevne vanjske evaluacije. Profesorica Sveučilišta Tromso iz Norveške Tove Bull  kao voditelj Procjeniteljskog tima izrazila je veliko zadovoljstvo posjetom i istaknula kako je Sveučilište u Mostaru u odnosu na prethodni posjet, istog tima, napravilo značajne i važne korake u ispunjavanju svih važnijih kriterija u približavanju europskim sveučilišnim standardima. Detaljnije informacije…
objavljeno 15. 05. 2009.

 

Procjeniteljski tim EUA na Sveučilištu u Mostaru

Procjeniteljski tim Asocijacije europskih sveučilišta za vanjsku procjenu (European University Association-EUA) iz Bruxellesa od danas boravi u drugom posjet Sveučilištu u  Mostaru. Detaljnije informacije…
objavljeno 13. 05. 2009.

 

Rektor Majstorović održao sastanak sa županijskim ministrima prosvjete, znanosti, kulture i športa

Usuglašavanje i proces donošenja zakona o visokom obrazovanju u županijama osnivačima Sveučilišta, problematika izdavanja diploma, akademske titule i zvanja, te sustavno financiranje Sveučilišta – teme su sastanka rektora Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlade Majstorovića, prorektora, dekana fakulteta, predsjednice i glavne tajnice Studentskoga zbora sa županijskim ministrima prosvjete, znanosti, kulture i športa. Sastanak je održan u zgradi Rektorata Sveučilišta u Mostaru u ponedjeljak, 11. svibnja 2009. Detaljnije…
objavljeno 13. 05. 2009.

 

Smotra Sveučilišta u Mostaru

Smotra Sveučilišta u Mostaru održat će se u novoj zgradi Građevinskog fakulteta u ponedjeljak, 27.4.2009. godine s početkom u 11.00 sati. Objavljen je Program smotre, a iz tiska je izišao i novi Vodič za buduće studente za akademsku 2009./2010. godinu.
Sveučilište u Mostaru u suradnji s županijskim ministarstvima obrazovanja organizira i smotre u Grudama 21.4. u 11 sati, Livnu 22.4. u 11 sati, u Vitezu 23.4. u 11 sati, Žepču 23.4. u 15.30 sati i u Orašju 24.4. u 11 sati.
Sveučilište u Mostaru poziva učenike završnih razreda srednjih škola na smotru i upoznavanje studijskih programa i uvjeta za upis na fakultete.
objavljeno 17. 04. 2009.

 

Hrvatski premijer Ivo Sanader posjetio Sveučilište u Mostaru

Tijekom posjeta Mostaru 31.3.2009. god. predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje je razgovarao s rektorom prof.dr. Vladom Majstorovićem.

Rektor Majstorović je zahvalio hrvatskom premijeru i Vladi na pomoći Sveučilištu u Mostaru. Hrvatski premijer je tijekom razgovora naglasio važnost Sveučilišta u Mostaru, te je obećao daljnju financijsku potporu Sveučilištu.

Nakon susreta s  rektorom i njegovim suradnicima predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader održao je predavanje studentima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru na temu: ”Euroatlantske integracije i stabilnost jugoistočne Europe”. Photo!
objavljeno 08. 04. 2009.

 

Iz tiska izišao novi ECTS Vodič

Iz tiska je izišao novi ECTS Vodič – Informacijski paket.  Verzija na engleskom jeziku može se preuzeti ovdje.
objavljeno 02. 03. 2009.

 

Procjeniteljski tim Asocijacije europskih sveučilišta na Sveučilištu u Mostaru

Procjeniteljski tim Asocijacije europskih sveučilišta za vanjsku procjenu iz Bruxellesa boravi u dvodnevnom posjetu Mostaru, a na zahtjev Sveučilišta u Mostaru. Izaslanstvo asocijacije predvodi bivša rektorica Sveučilišta Tromso iz Norveške, Tove Bull.

Metode procjene koju vrši međunarodni tim stručnjaka zamišljen je s ciljem da pomogne sveučilištima u ispitivanju vlastitih ciljeva, misija, vizija i potreba sveučilišta.
Riječ je o nastavku uspješne suradnje Sveučilišta u Mostaru sa europskim sveučilištima, te potpori Sveučilištu u Mostaru u njegovim nastojanjima integracije u europski prostor visokog obrazovanja. Photo!
objavljeno 23. 02. 2009.

 

MOTSP 2009

Međunarodna znanstvena konferencija Management of Technology, Step to Sustainable Production – MOTSP 2009. Detaljnije…
objavljeno 15. 02. 2009.

 

Red predavanja za akademsku 2008./2009. godinu

Iz tiska je izišao Red predavanja za akademsku 2008./2009. godinu. Detaljnije…
objavljeno 02. 02. 2009.

 

In Memoriam mr.sc. Lovro Mustapić, viši predavač

Mr.sc. Lovro Mustapić, viši predavač Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru preminuo je u srijedu 28. siječnja 2009. godine u 65. godini života nakon kratke i teške bolesti. Pokop je obavljen u petak, 30. siječnja 2009. godine u 15 sati na Rimokatoličkom groblju u Hutovu. Profesori i studenti Sveučilišta u Mostaru prisjetit će se dugogodišnje znanstvene i nastavne aktivnosti mr.sc. Lovre Mustapića na komemoraciji koja će se održati u utorak, 3. veljače 2009. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti s početkom u 12 sati ( učionica 1-4).
objavljeno 02. 02. 2009.


Održana izvanredna sjednica Senata Sveučilišta u Mostaru

Senat Sveučilišta u Mostaru je na izvanrednoj sjednici, održanoj 14. siječnja 2009. godine zatražio od Vlade i Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije povlačenje iz procedure Nacrta Zakona o visokom obrazovanju. Detaljnije…
objavljeno 15. 01. 2009.

 

In Memoriam prof.dr.sc. Vlado Cigić

Prof.dr.sc. Vlado Cigić, redoviti profesor Fakulteta strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru preminuo je u subotu, 22. studenog 2008. god. u 63. godini života nakon teške bolesti.
Pokop će se obaviti u nedjelju, 23. studenog u 14 sati na Rimokatoličkom groblju Staro Cigića groblje, Dobrkovići, Široki Brijeg.
Profesori i studenti Sveučilišta u Mostaru prisjetit će se dugogodišnje znanstvene i nastavne aktivnosti profesora Cigića na komemoraciji koja će se održati u srijedu, 26. studenog 2008. godine na Fakultetu strojarstva i računarstva s početkom u 11 sati /D104/.
objavljeno 22. 11. 2008.

 

Fulbright visiting scholar program 2009-2010

The Embassy of the United States of America in Bosnia & Herzegovina is pleased to announce the Fulbright Scholar Program competition for research in the United States during the 2009-2010 academic year. Info…
objavljeno 09. 10. 2008.

 

Sveučilišni kalendar za akademsku 2008./2009. godinu

Objavljen je sveučilišni kalendar za akademsku 2008./2009. godinu!
objavljeno 06. 10. 2008.


Konferencija “5th Biennial Education Without Borders”, obavijest

Obavještavaju se zainteresirani o održavanju konferencije “5th Biennial Education Without Borders”. Detaljnije informacije mogu se preuzeti ovdje! Molimo zainteresirane studente da, u slučaju prijave na ovu konferenciju, pošaljeu povratnu informaciju u Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru.
objavljeno 06. 10. 2008.

 

Početak nastave u ak. god. 2008./2009.

Nastava na svim fakultetima Sveučilišta u Mostaru počinje u ponedjeljak, 6. listopada 2008. godine u 10 sati zajedničkim sastankom studenata u Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače. Od utorka, 7. listopada nastava će se izvoditi redovito po rasporedima oglašenim na oglasnim pločama i web stranicama fakulteta.
objavljeno 01. 10. 2008.

 

Zaključak Senata Sveučilišta po pitanju Nacrta Zakona o visokom obrazovanju u HNŽ

Senat Sveučilišta u Mostaru na 15. sjednici održanoj 30. rujna 2008. godine razmatrao je problematiku donošenja Nacrta Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanske županije i u svezi s tim donio Zaključak kojim u potpunosti odbacuje Nacrt Zakona o visokom obrazovanju Hercegovačko-neretvanske županije. Detaljnije…
objavljeno 01. 10. 2008.

Priopćenje za medije Senata Sveučilišta u povodu načina rada Rektorske konferencije BiH
Senat Sveučilišta u Mostaru obratio se Priopćenjem za medije u povodu načina rada Rektorske konferencije Bosne i Hercegovine. Detaljnije…
objavljeno 01. 10. 2008.

 

Izjava za medije rektora Sveučilišta u Mostaru u povodu donošenja nacrta Zakona o visokom obrazovanju

U povodu načina donošenja i sadržaja nacrta Zakona o visokom obrazovanju u HNŽ, Senat Sveučilišta u Mostaru na svojoj sjednici održanoj u ponedjeljak, 15. rujna 2008. god. zauzeo je stajališta koja su danas priopćena medijima. Izjavu za medije dao je rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vlado Majstorović. Kompletan tekst izjave može se pročitati ovdje!
objavljeno 16. 09. 2008.

 

Početak akademske 2008./2009. godine

Akademska 2008./2009. godina na Sveučilištu u Mostaru počinje 1. listopada 2008. godine.
Nastava na prvim godinama svih studija počinje u ponedjeljak 6. listopada.
Pozivaju se svi studenti prvih godina studija na sastanak koji će se, u povodu početka nove akademske godine, upriličiti u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača u ponedjeljak, 6. listopada 2008. god. u 10:00 sati. Tom prilikom će nove studente pozdraviti rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Vlado Majstorović.
objavljeno 16. 09. 2008.

 

Mogući prekidi u radu računalne mreže Sveučilišta, obavijest

Zbog radova na zamjeni elektro instalacija u čvorištu računalne mreže Sveučilišta u Mostaru na Fakultetu strojarstva i računarstva, mogući su povremeni prekidi u radu računalne mreže kao i nedostupnost web i mail servisa tijekom srijede, 10. rujna i četvrtka, 11. rujna 2008. god.
Molimo sve korisnike za razumijevanje i strpljenje,
Internet centar Sveučilišta u Mostaru
objavljeno 10. 09. 2008.

 

Natječaj za upis studenata u ak. 2008./2009. godini

Senat Sveučilišta u Mostaru raspisuje Natječaj za upis studenata za prvu godinu studija akademske 2008./2009. godine. Detaljnije…
objavljeno 22. 06. 2008.

 

Vodič za buduće studente na Sveučilištu u Mostaru

Iz tiska je izišao ”Vodič za buduće studente Sveučilišta u Mostaru” za akademsku 2008./2009. godinu. Vodič se može preuzeti i u elektroničkoj formi ovdje.
objavljeno 31. 03. 2008

 

Red predavanja 2007./2008.

Iz tiska je izišao novi ”Red predavanja” za akademsku 2007./2008. godinu.
objavljeno 23. 12. 2007.

 

Obavljanje prakse u njemačkim firmama

Predstavnistvo njemačke privredne komore u BiH oglašava mogućnost obavljanja prakse u njemačkim firmama u Njemačkoj na njemačkom i engleskom jeziku. Stipendije ovog programa su namijenjene studentima završnih semestara kao i studentima završenog studija sa ili bez radnog iskustva.
objavljeno 13. 11. 2007.

 

Prof. dr. sc. Dražena Tomić, na konferenciji o međusveučilišnoj suradnji talijanskih i BiH sveučilišta

Prof. dr. sc. Dražena Tomić, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost sudjelovala je 16. listopada 2007. god. u Rimu na na konferenciji o sveučilišnoj suradnji između mreže talijanskih i mreže BiH sveučilišta. Tom prilokom potpisan je Memorandum razumijevanja i prijedlog programa sveučilišne suradnje. Memorandum razumijevanja potpisali su rektori i prorektori svih BiH javnih sveučilišta, te rektori i prorektori  slijedećih talijanskih sveučilišta: Sveučilište „Sapienza“ Rim, Sveučilište Cá Foscari Venecija, Sveučilište Marche, Sveučilište Bari, kao i direktor UNESCO BRESCE Venecija i predsjednik sveučilišne mreže Marko Polo iz Venecije. Planira se razvoj suradnje u dva smjera: akademska suradnja (mobilnost studenata, profesora i asistenata, talijanske stipendije za magistarske i doktorske studije, organiziranje zajedničkih magistarskih i doktorskih studija) i istraživanje (zajednički znanstveno istraživački projekti).
objavljeno 22. 10. 2007.

 

Prof. dr. sc. Dražena Tomić, sudjelovala na prvom sastanku novog Tempus projekta

Prof. dr. sc. Dražena Tomić, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost sudjelovala je 9. listopada 2007. god. u Grazu na prvom sastanku novog Tempus projekta, financiranog od strane Europske komisije, pod nazivom  „Od osiguranja kvaliteta k strategijskom razvoju – QASD – From Quality Assurance to Strategy Development“ (JEP_41078_2006). Sastanku su nazočili predstavnici svih javnih sveučilišta u BiH, Sveučilišta u Graz-u (Austrija), Sveučilišta u Girona-i (Španjolska) i WUS-a Austrija. Osnovni cilj sastanka bio je definirati terminski plan projekta, način implementacije, učešće i odgovornost svakog pojedinog partnera.
objavljeno 22. 10. 2007.

 

Instaliran i testiran ISVU sustav na Sveučilištu u Mostaru

Sveučilište u Mostaru u svoje poslovanje uvodi ISVU-informacijski sustav visokih učilišta, razvijen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu i implementiran na većini visokih učilišta Republike Hrvatske. ISVU sustav u potpunosti automatizira sve poslovne procese na Sveučilištu, smanjuje administrativne poslove za studente, nastavno i pomoćno osoblje, povećava točnost i dostupnost svih informacija. Sveučilište će studentima omogućiti da sve svoje administrativne potrebe obavljaju na brz i suvremen način putem Interneta na fakultetima ili kod kuće bez čekanja ili kontakta sa osobljem fakulteta. Uvođenjem ovog sustav Sveučilište u Mostaru još je jedan korak bliže ispunjavanju uvjeta iz Bolonjske deklaracije. U ovoj akademskoj godini ovaj informacijski sustav će u potpunosti zaživjeti na Fakultetu strojarstva i računarstva te na Ekonomskom fakultetu. Sveučilište u Mostaru je ISVU sustav dobilo kroz program pomoći Vlade Republike Hrvatske. Sustav je instaliran i testiran uz pomoć sveučilišnog računskog centra SRCE iz Zagreba. Detaljnije na http://isvu.sve-mo.ba
objavljeno 18. 10. 2007.

 

Priopcenje Senata Sveučilišta u Mostaru sa sjednice održane 17. listopada 2007. god.

Senat Sveučilišta u Mostaru oglasio se priopćenjem za javnost u povodu medijskih istupa bivšeg rektora. Priopćenje se može pročitati u cijelosti na hrvatskom i engleskom jeziku.
objavljeno 18. 10. 2007.

 

Priopćenje iz rektorata Sveučilišta u povodu početka nove akademske godine

U povodu početka nove akademske 2007./08. godine u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače danas je održana svečanost kojoj su nazočili rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prorektori, dekani fakulteta Sveučilišta u Mostaru, profesori, nastavni kadar, studenti te roditelji.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlado Majstorović tijekom svečanosti je naglasio kako student i znanje moraju biti u središtu pozornosti Sveučilišta u Mostaru te da su ciljevi za ovu akademsku godinu vezani za provedbu bolonjskoga procesa i aktivnu provedbu reforme visokog obrazovanja.

“Potrebni su nam nastavak provedbe novih nastavnih planova i programa, poboljšanje studentskoga standarda, kadrovsko jačanje, izgradnja i opremanje novih prostora, obogaćivanje knjižnoga fonda, provođenje studentskih anketa itd.

Naša je zadaća poticati znanstveno-istraživačku djelatnost, međunarodnu suradnju s Vladom Republike Hrvatske a osobito u svezi s kapitalnim ulaganjima u izgradnju i opremanje kampusa Sveučilišta u Mostaru”, naglasio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Vlado Majstorivić.

Rektor Majstorović je u povodu početka nove akademske godine profesorskom i ostalom nastavničkom kadru ponaosob uputio pismo u kojem ih je upoznao sa ciljevima i programom rada Sveučilišta u Mostaru. Ove godine na fakultete, akademiju i visoku zdravstvenu školu Sveučilišta u Mostaru upisalo se oko 2000 studenata. Otvoreni su i novi odjeli prehrambena tehnologija na Agronomskom fakultetu, te socijalni rad i politologija na Filozofskom fakultetu.

URED ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Mostar, 1. listopada 2007.

 

Prorektor Šuman primio predstavnicu Sveučilišta Robert Schuman (Université Robert Schuman) iz Strasbourga, Francuska

Prorektor za međunarodnu suradnju i znanost prof.dr.sc. Željko Šuman razgovarao je u četvrtak, 27. rujna 2007. s prof.dr.sc. Constance Grewe o mogućnostima uspostavljanja akademske suradnje između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta Robert Schuman iz Strasbourga. Posebno je razmatrana mogućnost realizacije zajedničkih znanstveno-istraživačkih projekata te združenih studijskih programa (joint programmes) na poslijediplomskoj i doktorskoj razini.

Profesorica Grewe od rujna 2003. obnaša dužnost potpredsjednice Sveučilišta Robert Schuman zadužene za znanstvenoistraživački rad. Predsjednik Europskog suda za ljudska prava imenovao ju je za sutkinju Ustavnog suda BiH 24. svibnja 2004.

U razgovorima je sudjelovala i gđica Cécile Derbois, ataše za međusveučilišnu suradnju pri Veleposlanstvu Republike Francuske u Sarajevu. fotografije
Mostar, 28. rujna 2007.
objavljeno 02. 10. 2007.

 

Prorektor Šuman – jedan od uvodničara na međunarodnoj konferenciji u Sarajevu

Prorektor Željko Šuman podnio je jedno od uvodnih izlaganja na međunarodnoj konferenciji ”Iskustva Bosne i Hercegovine u povijesnom i aktualnom europskom kontekstu”, koja je u organizaciji Paneurospke unije BiH organizirana 28.9.2007. u Sarajevu.

Na konferenciji je sudjelovalo nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu, predstavnici nacionalnih Paneuropskih organizacija kao i predstavnici vlasti iz naše zemlje i regije, predstavnici diplomatskog zbora, a među njima i počasni predsjednik Međunarodne paneuropske unije nadvojvoda Otto von Habsburg kao i aktualni predsjednik Alain Terrenoire, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Haris Silajdžić, Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić itd.

Cilj ovoga eminentnog skupa je bila razmjene iskustava i vizija u pogledu približavanja BiH Europskoj uniji kao i sagledavanje značenja BiH kako u povijesnom tako i u aktualnom europskom kontekstu.
Mostar, 28. rujna 2007.
objavljeno 02. 10. 2007.

 

Svečani početak nastave u akademskoj 2007./2008. god.

U ponedjeljak 1. listopada 2007. godine započinje nova akademska godina na Sveučilištu u Mostaru. Tom prigodom rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Vlado Majstorović, uz nazočnost članova Senata, obratit će se studentima prve godine studija svih fakulteta, u 10 sati u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače. Podsjetit će na misiju, viziju i ciljeve Sveučilišta kao i na Program rada. Rektor će se, također, obratiti nastavnicima, roditeljima i javnosti.
objavljeno 27. 09. 2007.

 

Seminar: Renewable Energy Sources in BH and European Perspectives

UNESCO-BRESCE Venice, in co-operation with University of Ljubljana, Academy of Sciences and Arts of BH, Impro Impex Center for Renewable Energy Sources Mostar and Energy 3 Mostar, is organizing a seminar “Renewable Energy Sources in BH and European Perspective“ which will take place in Mostar, Hotel ERO, 5 and 6 October, 2007. more
objavljeno 14. 09. 2007.

 

Obavijest o međunarodnom poslijediplomskom studiju

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru obavještava zainteresirane o međunarodnom poslijediplomskom studiju “INSTRUMENTS AND METHODOLOGIES FOR CULTURAL HERITAGE CONSERVATION AND VALORISATION” Detaljnije informacije…
objavljeno 13. 09. 2007.

 

Obavijest o međunarodnom poslijediplomskom studiju

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru obavještava zainteresirane o međunarodnom poslijediplomskom studiju “INTER-ADRIATIC CO-OPERATION AND LOCAL DEVELOPMENT – MIAC” Detaljnije informacije… Aplikacijski formulari mogu se preuzeti ovdje.
objavljeno 12. 09. 2007.

 

II SUMMER SCHOOL

II SUMMER SCHOOL, Mostar, 12 – 19 September, 2007  more…
objavljeno 12. 09. 2007.

 

Coimbra Group Seminar ‘Universities as Agents of Change in Society’

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru obavještava studente i djelatnike Sveučilišta o održavanju seminara ”Universities as Agents of Change in Society” koji će se održati u Mostaru od 13 do 16 rujna 2007. god. Detaljnije informacije!
objavljeno 12. 09. 2007.

 

Uspješno okončan srpanjski razredbeni rok

Na Sveučilištu u Mostaru ovih dana uspješno je okončan prvi (srpanjski) razredbeni rok. Temeljem raspisanoga NATJEČAJA početkom lipnja ove godine, na fakultete Sveučilišta u Mostaru za prvi razredbeni rok prijavilo se 2026 kandidata. Informacije o drugom razredbenom roku možete pročitati ovdje.
objavljeno 19. 07. 2007.

 

Izabrani novi prorektori na Sveučilištu

Senat Sveučilišta u Mostaru na svojoj 3. sjednici, održanoj 19. srpnja 2007. godine izabrao je dr.sc. Peru Marijanovića, redovitog profesora Građevinskog fakulteta i dr. sc. Draženu Tomić, izvanrednu profesoricu Ekonomskog fakulteta za prorektore Sveučilišta u Mostaru.
objavljeno 19. 07. 2007.

 

Prezentacija ISVU sustava

Obavještavaju se studenti i nastavnici Sveučilišta u Mostaru da će se prezentacija Informacijskog sustava visokih učilišta /ISVU/ održati u srijedu 4.7.2007. god. s početkom u 10 sati na Fakultetu strojarstva i računarstva /dvorana br. 4/.
objavljeno 02. 07. 2007.

 

Natječaj za upis studenata

Senat Sveučilišta u Mostaru raspisuje Natječaj za upis studenata u prvu godinu studija akademske 2007./2008. godine. Detaljnije …
objavljeno 18. 06. 2007.

 

Info dan o Sedmom okvirnom programu EU za istraživanje i razvoj

Ured za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Državnim tijelom za Okvirne programe EU iz Sarajeva (NCP-FP BiH) organizira Info dan o Sedmom okvirnom programu Europske unije za istraživanje i razvoj – FP7 koji će se održati u Hotelu ”Ero” u Mostaru u četvrtak 14. lipnja 2007. godine s početkom u 11 sati.
Pozivaju se svi zainteresirani profesori, suradnici i studenti da prisustvuju Info danu. Program Info dana!
objavljeno 12. 06. 2007.

 

Veleposlanik Thomas Patrick Melady i dr. Margaret Melady posjetili Sveučilište u Mostaru

Ambassador Thomas Patrick Melady and Dr. Margaret Melady visit University of Mostar

Ugledni američki diplomat, sveučilišni profesor i sveučilišni predsjednik (rektor), veleposlanik Thomas P. Melady i dr. Margaret Melady, bivša predsjednica Američkog sveučilišta u Rimu, boravili su 22. i 23. svibnja u posjetu Sveučilištu u Mostaru. U sklopu posjeta ugledni gosti su održali i dva predavanja koja su pobudila veliki interes kod studenata i profesora Sveučilišta.

Veleposlanik Thomas Melady, koji je između ostalog obnašao i dužnost veleposlanika SAD-a pri Svetoj Stolici, autor je šesnaest knjiga, uključujući Veleposlanikovu priču, SAD i Vatikan u svjetskoj politici i Tuđman i budućnost Hrvatske.

Od 2002. godine, dr. Thomas Melady je profesor i Senior Diplomat in Residence u Institutu za svjetsku politiku u Washingtonu.
Organizator posjeta i medijator predavanja bio je prof.dr.sc. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Mostaru. Pogledajte fotografije!
objavljeno 04. 06. 2007.


In Memoriam prof. dr. sc. Ante F. Markotić

Preminuo prof. dr. sc. Ante F. Markotić

Prof. dr. sc. Ante F. Markotić, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru preminuo je u petak 18.5.2005. god. u 64. godini života. Profesor Markotić je objavio više knjiga i različitih znanstvenih i stručnih studija te više od 150 znanstvenih i stručnih radova.
Profesori i studenti Sveučilišta u Mostaru prisjetit će se dugogodišnje znanstvene i nastavne aktivnosti profesora Markotića na komemoraciji koja će se održati u utorak 22.5.2007. godine na Ekonomskom faklultetu s početkom u 10:00 sati.
objavljeno 21. 05. 2007.

 

Veleposlanik Thomas Patrick Melady i Dr. Margaret Melady, predavanja

Sveučilište u Mostaru oglašava predavanja koja će održati Veleposlanik Thomas Patrick Melady, veleposlanik SAD u miru (Kako su SAD i Švicarska organizirali decentralizirani sustav upravljanja državnom zajednicom?) i Dr. Margaret Melady (Uloga javne diplomacije). Predavanja će se održati u utorak 22.svibnja i u srijedu 23. svibnja 2007. godine u dvorani 4, Fakulteta strojarstva i računarstva. Pozivaju se svi zainteresirani profesori, suradnici i studenti da nazoče predavanjima. detaljnije
objavljeno 16. 05. 2007

 

Smotra Sveučilišta u Mostaru 2007.

Sveučilište u Mostaru poziva buduće studente da posjete Smotru Sveučilišta u Mostaru, koja će se održati u četvrtak 26.4.2007. godine s početkom u 11:00 sati u prostorijama Ekonomskog fakulteta /ulica Matice hrvatske bb/. Pozivaju se učenici završnih razreda srednjih škola da dođu na smotru i upoznaju se s uvjetima za upis na fakultete Sveučilišta u Mostaru. Program smotre može se preuzeti ovdje, a Vodič za buduće studente ovdje.
objavljeno 23. 04. 2007.

 

Izgradnja objekta Građevinskog fakulteta na webu

Izgradnju objekta Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru moguće je pratiti uživo od srijede 18.travnja 2007. god. Pogledajte na http://kampus.sve-mo.ba
objavljeno 19. 04. 2007.

 

Prof. dr. sc. Vlado Majstorović, novi rektor Sveučilišta u Mostaru

Na izbornoj sjednici Senata Sveučilišta u Mostaru, održanoj u utorak 3. travnja 2007. god. završen je postupak izbora novog rektora Sveučilišta u Mostaru. Odlukom Upravnog vijeća Sveučilišta u postupku izbora predložena su dva kandidata:

1. Prof. dr. sc. Vlado Majstorović, Fakultet strojarstva i računarstva

2. Prof. dr. sc. Ivan Pavlović, Ekonomski fakultet

Senat Sveučilišta je tajnim glasovanjem za novog rektora, čiji mandat započinje 1. svibnja 2007. godine, natpolovičnom većinom glasova ukupnog broja članova Senata, izabrao kandidata prof. dr. sc. Vladu Majstorovića. Ukupan broj članova Senata je 13, a sjednici je nazočilo 12 članova. Izabrani kandidat dobio je 9 glasova.

Rektorat Sveučilišta
objavljeno 04. 04. 2007.

 

Stambeni krediti – Javni poziv uposlenicima Sveučilišta

Sveučilište u Mostaru upućuje Javni poziv uposlenicima Sveučilišta, zainteresiranim za stambene kredite uz subvencioniranu kamatu.        – preuzmi obavijest –
objavljeno 04. 04. 2007.

 

Informacija o rješavanju stambenih potreba djelatnika

Informacija o rješavanju stambenih potreba djelatnika Sveučilišta u Mostaru kroz subvencioniranje kamate ma stambene kredite. preuzmi!
objavljeno 26. 03. 2007.


FP7 – znanstveno-istraživački program EU

Poštovani djelatnici i studenti Sveučilišta!

Vjerojatno ste već upoznati  s novim istraživačkim  projektom Europske unije FP7 prema kojem se Vijeće Europe i Europski parlament uložiti 50,251 milijardi Eura za istraživačke projekte u razdoblju od 2007. do 2013. Bez obzira što sveučilišta iz BiH nemaju pristup svim dijelovima tog projekta postoje gotovo neograničene financijske mogućnosti za sve naše fakultete i institute za uključivanje u taj projekt. U prilogu je prezentacija ovoga projekta (na bosanskom jeziku) iz koje se možete upoznati sa sadržajem projekta, mogućnostima uključivanja i svim informacijama koje Vas zanimaju u svezi s tim.

S poštovanjem!
prof. dr. Frano Ljubić, rektor Sveučilišta

– prezentacija posebnih programa –
objavljeno 13. 03. 2007.

 

Novi broj časopisa ”Mostariensia”

Iz tiska je izišao 24. broj časopisa za humanističke znanosti ”Mostariensia”. Na dvjestotinjak stranica novi broj donosi niz zanimljivih i aktualnih priloga Stjepana Krasića, Željka Šumana, Jaroslava Vege, Zorana Primorca, Milijana Sesara i drugih autora. Časopis je bogato ilustriran radovima mostarskog slikara Marina Topića.
objavljeno 24. 12. 2006.

 

Studenti – dobitnici rektorove nagrade

Objavljen je popis studenata, dobitnika rektorove nagrade za akademsku 2005./2006. godinu. detaljnije
objavljeno 06. 12. 2006.

 

Internships in German Companies

Objavljen je poziv studentima iz BiH za prijavu na njemački Internship Programme in Germany in 2007. detaljnije…


Rješavanje stambenih potreba djelatnika Sveučilišta

Sveučilište u Mostaru obavještava svoje djelatnike, zainteresirane za rješavanje stambenih potreba, da se prijave u Rektorat Sveučilišta s potrebnom dokumentacijom. Objavljen je Pravilnik o kreditiranju djelatnika Sveučilišta u Mostaru / preuzmi / i Pravilnik o kriterijima za zadovoljavanje stambenih potreba / preuzmi /.
objavljeno 20. 11. 2006.

 

Razmjena studenata sa USA

Obavijesti o jednogodišnjoj razmjeni studenata sa USA (UEP); poslijediplomski i istraživački studij i poslijedoktorska istraživanja na Oxfordu. Preuzmi potrebne materijale…
objavljeno 13. 11. 2006.

 

Javni poziv

Sveučilište u Mostaru objavljuje Javni poziv za dostavljanje ponuda za pružanje usluga izrade projektne dokumentacije i izvođenje radova na objektima Kampusa Sveučilišta u Mostaru. detaljnije
objavljeno 04. 11. 2006.

 

FUBiS Berlin – akademski program 2007.

The Freie Universität Berlin International Summer University (FUBiS) prezentira novu brošuru sa akademskim programom za 2007. brošura u pdf formatu, program
objavljeno 19. 10. 2006.

 

ECTS Vodič – informacijski paket

Iz tiska je izišao ECTS Vodič – Informacijski paket Sveučilišta u Mostaru. Download .HR verzija, Download .EN verzija
objavljeno 18. 10. 2006.

 

Posjet francuskog atašea za sveučilišnu suradnju

Attachée de coopération universitaire à l’Ambassade de France en Bosnie-Herzégovine a rendu visite à  l’Université de Mostar

Prorektor za međunarodnu suradnju i znanost prof.dr. Željko Šuman primio je u četvrtak, 14.9.2006. godine, gđicu Cécile Derbois, atašea za sveučilišnu suradnju pri Veleposlanstvu Francuske u Bosni i Hercegovini. Detaljnije
objavljeno 15. 09. 2006.

 

Mađarski veleposlanik posjetio Sveučilište u Mostaru

Hungarian Ambassador visits University of Mostar

Veleposlanik Republike Mađarske u BiH, Nj.E. g. Imre VARGA u pratnji zamjenika veleposlanika Zoltana Csaszava, posjetio je u utorak, 12. rujna 2006. godine, Sveučilište u Mostaru.

Ugledne goste su primili prof.dr. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju  i znanost i prof.dr. Vojo Višekruna, prorektor za studentska pitanja i nastavu.

Razgovarano je o unapređenju i produbljivanju akademske i kulturne suradnje izmedu Sveučilišta u Mostaru i mađarskih sveučilišta i kulturnih institucija. Veleposlanik Varga je ponudio osobnu i profesionalnu pomoć u cilju realizacije novih projekata od obostranog interesa. Detaljnije
objavljeno 13. 09. 2006.

 

Uspješno okončan prvi (srpanjski) razredbeni rok

Na Sveučilištu u Mostaru ovih dana uspješno je okončan prvi (srpanjski) razredbeni rok. Podsjećamo na to da su se, temeljem raspisanoga NATJEČAJA početkom lipnja ove godine, na fakultete Sveučilišta u Mostaru za prvi razredbeni rok prijavila 1728 kandidata.  Detaljnije
objavljeno 21. 07. 2006.

 

Program intelektualne razmjene u Japanu

Iz Veleposlanstva Japana u Bosni i Hercegovini (Bistrik 9, 71000 Sarajevo) stigla je informacija o Programu intelektualne razmjene za 2006./2007. god. Detaljnije
objavljeno 14. 07. 2006.

 

Ljetna škola u Mostaru

U sklopu trilateralnog sporazuma o suradnji: Sveučilište u Mostaru – Universidad de Granada – Univerzitet Džemal Bijedić, organizira se prva ljetna škola u Mostaru. Svi zainteresirani mogu se prijaviti u rektoratu Sveučilišta u Mostaru. Program ljetne škole.
objavljeno 06. 07. 2006.

 

Natječaj za upis studenata

Objavljen je Natječaj za upis studenata u prvu godinu studija akademske 2006./2007. god. preuzmi
objavljeno 20. 06. 2006.

 

Prof.dr.sc. Željko Šuman na Sveučilištu u Bolonji

Prof. Željko Šuman to teach at the University of Bologna

Prorektor prof.dr.sc. Željko Šuman predavat će na međunarodnom poslijediplomskom studiju ”Sustainable Development of Agricultural and Rural Areas of Adriatic-Ionian Basin (Valorisation of Typical Agro-food Products) – MISS”, koji se izvodi na Sveučilištu u Bolonji (Università di Bologna) u razdoblju siječanj-studeni 2006.

Prof. Šuman će voditi kolegij ”Agriculture and International Relations”.
Navedeni angažman na najstarijem i jednom od najprestižnijih europskih sveučilišta značajno je međunarodno priznanje za prof. Šumana ali i za Sveučilište u Mostaru.
objavljeno 20. 06. 2006.


Veleposlanik Douglas Davidson posjetio Sveučilište u Mostaru

Ambassador Davidson visits University of Mostar

Veleposlanik Douglas Davidson, voditelj Misije OESS-a u BiH posjetio je Sveučilište u Mostaru. Veleposlanik Davidson je bio u pratnji g. Tima Cartwrighta, specijalnog predstavnika Generalnog tajnika Vijeća Europe u BiH. Ugledne goste su primili rektor prof.dr.sc. Frano Ljubić i prorektor za međunarodnu suradnju prof.dr.sc. Željko Šuman.
Razgovarano je o trenutnom stanju i problemima visokog obrazovanja u BiH, kao i o poduzetim reformskim mjerama s posebnim osvrtom na Sveučilište u Mostaru.
objavljeno 20. 06. 2006.

 

Ljetna škola u Bolonji

Ljetna škola u Bolonji “International Cooperation and Sustainable Development Policies”. detaljnije, formulari za prijavu
objavljeno 20. 06. 2006.

Dogadjaji i aktivnosti – Events and activities :

– Izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru u Granadi

Izaslanstvo Sveučilišta u Mostaru boravilo je u razdoblju od 27. do 31. ožujka 2006. u posjetu Sveučilištu u Granadi povodom završnog sastanka međunarodnog projekta TEMPUS JUST Mostar. U spomenuti projekt su osim dva mostarska sveučilišta bili uključeni i Sveučilište u Granadi, Sveučilište u Bolonji i Sveučilište u Oulu, Finska.

U izaslanstvu Sveučilišta u Mostaru bili su prof.dr. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju, prof.dr. Vojo Višekruna, prorektor za nastavu i studente i mr.sc. Marinko Jurilj, glavni tajnik.

Najznačajniji rezultat projekta je svakako uspostava zajedničkog sveučilišnog centra u Mostaru koji ima ambicije u sljedećoj fazi projekta prerasti u Međunarodni sveučilišni centar europskog značenja (Mostar International University Center).

Tako je, između ostalog, u sklopu programa rada centra već za ovo ljeto predviđena prva ljetna škola u Mostaru u trajanju od dva tjedna i uz sudjelovanje svih partnerskih institucija.

Inače, Sveučilište u Granadi (Universidad de Granada) je jedno od najstarijih (1531.), najvećih (oko 80.000 studenta) i najuglednijih španjolskih sveučilišta s kojim Sveučilište u Mostaru ima potpisan sporazum o suradnji od 2003. godine.

Mostar, 4.4.2006

2006.

MICROSOFT NA SVEUČILIŠTU

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Frano Ljubić i voditelj programa “Partners in Learning” Microsofta Hrvatska gosp. Darko Jureković 17. ožujka 2005. god. potpisali su u Mostaru Sporazum o dugoročnoj suradnji između Sveučilišta u Mostaru i tvrtke Microsoft Hrvatska.

Radi se o prvom potpisivanju sporazuma o suradnji na svjetskom programu “Partners in Learning” s jednom visokoškolskom ustanovom u BiH. Ovim sporazumom osigurana je pomoć studentima i prvoklasno obrazovanje u području najmodernijih informatičkih tehnologija.

Ovim sporazumom predviđeno je formiranje IT akademije, zatim pokretanje programa MSDN AA i MSF.

Mostar, 17.03.2005.

 

Njemački veleposlanik u posjetu Fakultetu strojarstva i računarstva

Veleposlanik Savezne Republike Njemačke u BiH Arne Freiherr von Kittlitz und Ottendorf sa suradnicima posjetio je Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru. Tijekom posjeta profesori i studenti Fakulteta strojarstva i računarstva razgovarali su sa Veleposlanikom i njegovim suradnicima o svojim mogućnostima i problemima, postojećim programima i budućim razvojnim ciljevima. Razgovaralo se i o mogućnostima suradnje s obrazovnim i znanstvenim institucijama u Njemačkoj.

Veleposlanik Ottendorf pohvalno se izrazio o prezentiranim potencijalima i vidnom napretku na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, a u razgovoru s dekanom Fakulteta Vladom Majstorovićem podržana je inicijativa da Veleposlanstvo Njemačke u BiH u što skorije vrijeme informira studente tog i drugih fakulteta Sveučilišta u Mostaru o programima stipendiranja.

Tijekom posjeta njemački veleposlanik izravno je razgovarao sa studentima koji su tu prigodu iskoristili kako bi se što bolje informirali o obrazovnim metodama sličnih studija u Njemačkoj.

Također su se upoznali s njemačkim i europskim obrazovnim trendovima i konkretnim oblicima suradnje kao što su pomoć u nabavci stručne literature, stručni seminari, stipendije u Njemačkoj i razmjena iskustva partnerskih fakulteta, organiziranju ljetnih škola i slično.

Mostar, 16.03.2005.

2005.

POTPISIVANJE VELIKE POVELJE SVEUČILIŠTA

Sveučilište u Mostaru, koje su predstavljali rektor prof. dr. sc. Frano Ljubić i prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Željko Šuman, potpisalo je na poziv rektora Sveučilišta u Bolonji 18. rujna 2004. u Bolonji na posebnoj svečanosti Veliku povelju sveučilišta (Magna Charta Universitatum).

Potpisivanjem Povelje koja promovira univerzalne vrijednosti sveučilišta i njegove tradicije i poslanja te potiče međusveučilišnu suradnju na europskoj razini i šire, Sveučilište u Mostaru potvrđuje svoju pripadnost europskoj akademskoj zajednici, pridružujući se velikoj obitelji od 500-njak sveučilišta koja su do sada potpisala taj značajni dokument.

Uz svečano potpisivanje Povelje upriličeno je i održavanje međunarodne konferencije pod naslovom ”Univerzalnost sveučilišnih vrijednosti” koja je okupila veliki broj svjetski uglednih sudionika među kojima je, uz veći broj rektora, bio i poznati pisac Umberto Eco, inače ugledni profesor Sveučilišta u Bolonji.

Bologna, 18.9.2004.

 

– Prorektor Željko Šuman sudjeluje na trećoj Regionalnoj rektorskoj konferenciji / Vice Rector Željko Šuman takes part in the Third Regional Rectors’ Conference, IUC Dubrovnik, Croatia, 27.-28.8.2004.

– Završen tečaj španjolskog jezika. Na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru su 29.06.2004. god. uručena uvjerenja o uspješno završenom višemjesečnom tečaju španjolskog jezika za 25 polaznika. Tečaj je organiziralo Sveučilište u Mostaru u suradnji s pripadnicima španjolskih vojnih snaga u sklopu SFOR-a s kojima Sveučilište surađuje na sličnim projektima već dulji niz godina. Na prigodnoj svečanosti uvjerenja su uručili prof. dr. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost i pukovnik Jesus Varela Rey, zapovjednik SPAGT XXII u sklopu SFOR-a. Tom prigodom pukovnik Varela Rey je polaznicima uručio i prigodne darove, knjige na španjolskom jeziku kao i CD-ove sa španjolskom glazbom. Zbog velikog zanimanja, na Sveučilištu u Mostaru će biti organiziran i ljetni tečaj španjolskog jezika tijekom mjeseca srpnja i kolovoza za koji se ovih dana vrše završne pripreme i postupak prijavljivanja, 30.06.2004.

– Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Heidelbergu i Sveučilišta u Mostaru / Partnership Agreement between University of Heidelberg and University of Mostar, 22.5.2004.

– Drugi (glavni) posjet procjeniteljske skupine Europske asocijacije sveučilišta (EUA) u sklopu EUA programa evaluacije sveučilišta u BiH / Second (main) visit of the EUA Evaluation Team to the University of Mostar in the framework of the EUA Institutional Evaluation Programme for Bosnia and Herzegovina, 13. -15.5.2004.

– Prof. dr. sc. Željko Šuman imenovan časnikom za vezu (Liaison Officer) Europskog udruženja agrarnih ekonomista za BiH / Prof. Željko Šuman has been appointed Liaison Officer of the European Association of Agricultural Economists – EAAE for Bosnia and Herzegovina, 27.4.2004.

– Preliminarni posjet procjeniteljske skupine Europske asocijacije sveučilišta (EUA) u sklopu EUA programa evaluacije sveučilišta u BiH / Preliminary visit of the EUA Evaluation Team to the University of Mostar in the framework of the EUA Institutional Evaluation Programme for Bosnia and Herzegovina, 1. – 3. 3. 2004.

 

Posjet predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Ivo Sanader sa suradnicima posjetio je Sveučilište u Mostaru gdje je razgovarao s njegovim najužim vodstvom na čelu s rektorom prof. dr. Franom Ljubićem.

Tijekom susreta dr. Sanader je istaknuo da Republika Hrvatska u svakom pogledu podržava rad Sveučilišta kao jedine visokoškolske institucije u BiH na kojoj je u službenoj uporabi hrvatski jezik. Predsjednik Sanader je također kazao da je Vlada Republike Hrvatske u sklopu pomoći Hrvatima Bosne i Hercegovine, u ovogodišnjem proračunu predvidjela dvadeset milijuna kuna pomoći Sveučilištu u Mostaru. Također postoji mogućnost, kako je naglasio, da se, ako to proračun bude dopuštao, taj iznos pomoći i poveća.

Dr. Sanader je, nakon upoznavanja sa aktualnim stanjem na Sveučilištu, čestitao rukovodstvu na dosadašnjim uspjesima te istaknuo posebnu ulogu Sveučilišta u Mostaru za očuvanje nacionalnog identiteta ali je i pokazao zadovoljstvo činjenicom da je Sveučilište otvoreno i za sve ostale, sukladno univerzalnim akademskim načelima.

U izaslanstvu Vlade Republike Hrvatske uz predsjednika Sanadera bili su i ministri Branko Vukelić, Božidar Kalmeta i Petar Čobanković, državni tajnici Bianca Matković, Miroslav Kovačić i Hido Biščević, pomoćnik ministra dr. Branko Baričević te predstojnik Ureda za odnose s javnošću i glasnogovornik Vlade Republike Hrvatske Ratko Maček.

Mostar, 25.2.2004.

– Posjet sudionika zimske škole Coimbra grupe (Coimbra Group of Universities) / Participants in the Coimbra Group Winter School 2004 visit University of Mostar, 21.2.2004.

– Prorektor Željko Šuman sudjeluje u radu zimske škole Coimbra grupe / Vice Rector Željko Šuman takes part in the Coimbra Group Winter School 2004, Split, 20.2.2004.

 

Posjet veleposlanika Wernera Wnendta, višeg zamjenika Visokog predstavnika

Rektor Sveučilišta u Mostaru, prof. dr. sc. Frano Ljubić, primio je u Rektoratu Sveučilišta veleposlanika Wernera Wnendta, višeg zamjenika Visokog predstavnika.

Nakon rektorove pozdravne riječi i upoznavanja uglednog gosta s aktualnim stanjem na Sveučilištu i njegovim razvojnim ciljevima, razgovarano je o Okvirnom zakonu o visokom obrazovanju u BiH, reformi visokoškolskog sustava te provedbi Bolonjskog procesa na Sveučilištu u Mostaru. Dotaknuto je i pitanje uloge visokoškolskih institucija u konsolidiranju stanja i odnosa u BiH te posebno u procesu približavanja europskim integracijama i iznalaženju odgovora na suvremene globalne izazove. Na kraju je izraženo obostrano zadovoljstvo u pogledu ostvarenog susreta te su najavljeni intenzivniji kontakti u narednom razdoblju. Osim rektora i veleposlanika Wnendta, u razgovorima su sudjelovali i prorektor Željko Šuman, tajnica Ureda za međunarodnu suradnju Jadranka Šimunović te savjetnici u Uredu visokog predstavnika (OHR) Zoran Pajić i Daria Duilović.

Mostar, 11.2.2004.

2004.
Posjet dekana Medicinskog fakulteta iz Heidelberga

Rektor Frano Ljubić je primio u prostorijama Rektorata dekana Medicinskog fakulteta iz Heidelberga, prof. dr. Hans-Guenther Sonntaga. Razgovarano je o unapređenju suradnje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Medicinskog fakulteta u Heidelbergu, jednog od najstarijih i najprestižnijih medicinskih učilišta u Europi. Obje strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

Tijekom razgovora je izražena spremnost za potpisivanje posebnog sporazuma o suradnji između Sveučilišta u Heidelbergu i Sveučilišta u Mostaru.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Medicinski fakultet iz Heidelberga trenutno surađuju u sklopu TEMPUS projekta ”Design of an Integral Curriculum to Undergraduate Medical Education in Bosnia and Herzegovina”. Koordinator projekta je prof. dr. Vladimir Šimunović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

U razgovorima su, osim Rektora i dekana Sonntaga, sudjelovali i prof. dr. Axel Horsch, prorektor Željko Šuman, dekan Medicinskog fakulteta Filip Čulo i tajnica Ureda za međunarodnu suradnju Jadranka Šimunović.

Mostar 15.12.2003.

 

Prorektor Željko Šuman na međunarodnoj konferenciji u Strasbourgu

Prorektor Željko Šuman sudjeluje na poziv Vijeća Europe (Council of Europe) na međunarodnoj konferenciji pod nazivom ”The Implementation of the Bologna Process in South East Europe” koja se održava u sjedištu navedene europske organizacije 2. i 3. 12. 2003. godine.

Na konferenciji se posebno raspravlja o aktualnoj i budućoj provedbi Bolonjskog procesa te o brojnim izazovima s tim u svezi u četiri zemlje koje su nedavno potpisale Bolonjsku deklaraciju: BiH, Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori i BJR Makedoniji.

Uz predstavnike relevantnih ministarstava i sveučilišta iz navedenih zemalja te niza međunarodnih organizacija, konferenciji nazoči i veći broj eksperata iz oblasti visokog obrazovanja i provedbe Bolonjskog procesa.

2-3.12.2003.

 

Pripremna radionica za institucionalnu evaluaciju sveučilišta u Bosni i Hercegovini – Preparatory workshop for the EUA Institutional Evaluation of the Universities of Bosnia-Herzegovina in the framework of the European Commission / Council of Europe project ”Modernising the Management and Governance Capacities of Universities in Bosnia-Herzegovina”, Sarajevo, 21 – 22 November 2003.

– Posjet španjolskog izaslanstva na čelu s veleposlanikom Nj.E. Rafaelom Valle Garagorrijem – Spanish Ambassador visits University of Mostar, 20.11.2003.

– Inauguracija tečaja španjolskog jezika i programa Cervantes, 10.11.2003.

– Posjet predstavnika Svjetske banke (The World Bank), 5.11.2003. detaljnije…

– Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Frano Ljubić primio je predstavnicu Vijeća Europe (Council of Europe) gđu Sarah Keating i šefa kabineta Ministra civilnih poslova BiH g. Srđana Arnauta. Razgovarano je o radnoj verziji Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH i to posebice o primjedbama Sveučilišta u Mostaru na predloženi dokument. U razgovorima su sudjelovali i prorektori: prof. dr. Željko Šuman, prof. dr. Vojo Višekruna i prof. dr. Ljubomir Zovko, 27.10.2003.

– Otpočeo tečaj španjolskog jezika za studente i nastavnike Sveučilišta u Mostaru, 23.10.2003.

– Prorektor Šuman primio predstavnika veleposlanstva Republike Austrije u Sarajevu g. Michaela Weinera, 22.10.2003.

– Prorektor prof. dr. sc. Željko Šuman sudjelovao je u ime Sveučilišta u Mostaru u radu međunarodne konferencije rektora i diplomata Europske unije i jugoistočne Europe pod nazivom ”Europe Between Integration and Enlargement. The Role and the Perspectives of the Co-operation Among University, Diplomacy, Peace Forces and International Organizations”, Sarajevo, 14.10.2003.

– Ured za međunarodnu suradnju oglašava tečaj španjolskog jezika za studente i djelatnike Sveučilišta u Mostaru. Tečaj se organizira u suradnji sa Španjolskom taktičkom skupinom (SFOR) a trebao bi početi sredinom ovoga mjeseca. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti u Ured za međunarodnu suradnju do 10. listopada ove godine., 02.10.2003.

– Posjet izaslanstva Svjetske banke (The World Bank) na čelu s g. Jamesom Stevensom, vođom tima u sklopu Projekta rekonstruiranja obrazovanja u BiH, 26.9.2003.

– Sudjelovanje (prorektor Šuman) na drugoj Regionalnoj rektorskoj konferenciji, IUC, Dubrovnik, 23.-24. 8. 2003.

– Interview, prorektor prof. dr. Željko Šuman, Večernji list, 26.7.2003.

Sporazum o suradnji između Sveučilišta u Mostaru i Sveučilišta u Pečuhu (Agreement of Co-operation between University of Mostar and University of Pecs),

U Rektoratu Sveučilišta u Mostaru 8. srpnja 2003. potpisan je Sporazum o akademskoj suradnji između Sveučilišta u Pečuhu (jednoga od najstarijih i najvećih mađarskih sveučilišta na kojem trenutno studira više od 30 000 studenata) i Sveučilišta u Mostaru.

Sporazum kojim su i konačno institucionalizirani dugogodišnji kontakti između dviju visokoškolskih institucija, te otvorena mogućnost novim i kvalitetnijim oblicima suradnje potpisali su prof. dr. sc. Jozef Tot (Jozsef Toth), rektor Sveučilišta u Pečuhu (Pecs) i prof. dr. sc. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Mostaru.

Sporazumom su, uz ostalo, predviđeni: razmjena nastavnika, studenata i administrativnoga osoblja, zajednički znanstvenoistraživački projekti i studijski programi, sudjelovanje u znanstvenim konferencijama i seminarima, organiziranje ljetnih škola, te suradnja na kulturnom, umjetničkom i športskom planu.

Inače, već su pripremljeni i konkretni projekti u oblastima medicinske znanosti, hrvatskoga jezika i književnosti i likovne umjetnosti koji bi trebali biti ostvareni u sklopu potpisanoga Sporazuma o akademskoj suradnji.

Rektor Jozef Tot i prorektor Željko Šuman izrazili su posebno zadovoljstvo prihvaćanjem Sporazuma, istaknuli njegovu vrijednost za oba sveučilišta i najavili kako će sve ono što će uslijediti iznova potvrditi ne samo uspješnu dugogodišnju suradnju, nego i zajedničku opredijeljenost za novim akademskim postignućima.

Mostar, 8.7.2003.

– Početak realizacije sporazuma o suradnji sa sveučilištima u Granadi i Madridu (Complutense), srpanj 2003.

– Posjet prorektora Univerziteta u Beogradu prof.dr. Ivana Juranića, 24.6.2003.

– Posjet predstavnika Sveučilišta u Nebraski (University of Nebraska, Lincoln, USA), 24.6.2003.

– Pokretanje druge faze medjunarodnog projekta BOSHMAN (Education Management Research and Training Project for BiH) u suradnji s Norwegian School of Management BI, Oslo, 23.6.2003.

EUA Konvencija europskih institucija visokog obrazovanja (EUA Convention of European Higher Education Institutions)

 

Na Konvenciji europskih institucija visokog obrazovanja u Gracu (Austrija) u ime Sveučilišta u Mostaru sudjeluju rektor prof. dr. Frano Ljubić i prof. dr. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost. Organizator Konvencije je Europska asocijacija sveučilišta (EUA) u suradnji sa svim trima sveučilištima u Gracu. Ključna zadaća tog iznimno značajnog međunarodnog skupa jest jačanje uloge i pozicije sveučilišta u stvaranju jedinstvenog europskog prostora za visoko obrazovanje i znanstvenoistraživački rad.

Na Konvenciji bi trebale biti dogovorene i utvrđene smjernice za provedbu druge faze Bolonjskog procesa. U svezi s tim očekuje se i usvajanje posebne deklaracije (Graz Declaration 2003) koja će biti predočena ministrima obrazovanja europskih zemalja na njihovom sastanku planiranom za rujan ove godine u Berlinu.

Graz, 29.-31.5.2003.

– Okrugli stol ”Sveučilište u Mostaru i Bolonjski proces”. Keynote speaker: prof. Paolo Blasi, bivši potpredsjednik Europske rektorske konferencije CRE/EUA i rektor Sveučilišta u Firenci., Mostar, 22.5.2003.

– Posjet veleposlanika Republike Bugarske u BiH Nj.E. Lyubtcha Troharova, 19.5.2003.

 

Posjet veleposlanika Republike Francuske u BiH Nj.E. Bernarda Bajoleta

Veleposlanik Republike Fra­ncuske Bernard Bajolet posjetio je 9. travnja Sveučilište u Mostaru, razgovarao je sa vodstvom Sveučilišta a potom za studente novinarstva Pedagoškog fakulte­ta održao predavanje o temi “Politički sustav Francuske”.

Najavljen je početak jedne intenzivnije suradnje a područja na koji­ma bi se moglo surađivati su projekti vezani za promican­je francuskog jezika, koji se na Sveučilištu izučava, ali nema pos­ebne katedre, kao i projekti iz po­dručja medicine, politehnike i prava.

Bernard Bajolet je na predavanju “Politički sustav Francuske” govorio o francuskim političkim institucijama, osvrćući se i na prošlost Francuske, kao i na teritorijalnu organizaciju.

9.4.2003.

 

Posjet izaslanstva Sveučilišta Complutense iz Madrida (Universidad Complutense de Madrid)

Dana 18. ožujka 2003. godine izaslanstvo Sveučilišta Complutense iz Madrida posjetilo je naše Sveučilište. Izaslanstvo je predvodio Rektor Sveučilišta Complutense Prof. dr. Rafael Puyol Antolino. Tom prilikom potpisan je Sporazum o suradnji sa Sveučilištem Complutense te Univerzitetom “Džemal Bijedić” iz Mostara.

18.3.2003.
Posjet izaslanstva Sveučilišta u Granadi (Universidad de Granada)

U vremenu od 20. do 26. veljače 2003. godine izaslanstvo Sveučilišta u Granadi posjetilo je naše Sveučilište. Izaslanstvo je predvodio glavni tajnik Sveučilišta u Granadi Prof. Manuel Diaz Carrillo. Tom prilikom potpisan je Sporazum o suradnji sa Sveučilištem u Granadi te Univerzitetom “Džemal Bijedić” iz Mostara.

20.-26. 2.2003.

 

– Sveučilište u EU-TEMPUS Programu, BIH TEMPUS Newsletter, January 2003.

– Posjet zamjenika veleposlanika Švicarske, 21.1.2003.

2003.

– Posjet veleposlanika Kraljevine Španjolske u BiH Nj. E. Rafaela Valle Garagorrija, 13.12.2002.

 

Konferencija rektora i diplomata jugoistočne Europe

U Rimu je od 9. do 11. prosinca 2002. godine održana međunarodna konferencija rektora i diplomata jugoistočne Europe u organizaciji Sveučilišta iz Rima “La Sapienza”, Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije, Ministarstva obrazovanja i znanosti Republike Italije u suradnji sa sveučilištima iz spomenute regije, Ministarstvom obrane Italije te Diplomatskim institutom Ministarstva vanjskih poslova Italije a pod pokroviteljstvom Europske unije i Ujedinjenih naroda.

Posebno su razmatrane teme uloge sveučilišta u strategiji konsolidacije i poticanja mirovnog procesa u jugoistočnoj Europi. Značajan dio konferencije je bio posvećen i daljnjoj realizaciji regionalnog poslijediplomskog studija “Master in State Management and Humanitarian Affairs” u kojem sudjeluje i Sveučilište iz Mostara.

Sudionike skupa je primio i predsjednik Republike Italije Carlo Azeglio Ciampi a u Vatikanu su nazočili svetoj misi koju je predvodio Sveti Otac Ivan Pavao II. Sveučilište u Mostaru je na ovoj konferenciji predstavljao prof.dr. Željko Šuman, prorektor za međunarodnu suradnju i znanost koji je imao čast da bude i predstavljen Svetom Ocu.

Rim, 9.-11. 12.2002.

Susret koji se zauvijek pamti – prorektor Željko Šuman prigodom predstavljanja Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. u Vatikanu, 10. prosinca 2002.

Komentari su zatvoreni.